Loading... (0%)

Q&A: Halitoza – ce, cum, de ce?

16 martie 2015

Halitoza sau respiratia neplacuta afecteaza aproximativ 30% din populatia lumii. In anumite cazuri, aceasta poate fi consecinta unei afectiuni mai grave sau chiar infectii in organism, astfel ca nu este un lucru de neglijat.

Simptomele frecvente ale halitozei sunt:

  • gura uscata
  • nevoie de expectoratie
  • existenta unei senzatii de mazga sau invelis de culoare alba sau galbena, la nivelul limbii.

In general, cauza halitozei este reprezentata de bacteriile de la nivelul cavitatii orale, fie ca se afla pe suprafata limbii sau la nivelul gatului, sau sunt datorate afectiunilor dentare sau gingivale. Astfel, se poate spune ca preventia si o igiena orala buna joaca rol principal in mentinerea sub control a halitozei. Printre cauzele secundare se numara: fumatul, mestecarea tutunului, consumul excesiv de alcool, administrarea de anumite medicamente in cantitate mare, boli parodontale, diverse afectiuni ale nasului sau gatului, diverse boli ce tin de sistemul digestiv.

In ideea tratarii respiratiei neplacute, trebuie identificata cauza halitozei. In acest sens, o vizita la medicul stomatolog este cea care poate fi cea mai de folos pentru un caz de halitoza cronica (respiratie neplacuta constanta).

Remedii precum guma de mestecat, bomboanele mentolate sau spray-uri de gura sunt doar niste solutii temporare, tocmai de aceea este recomandata o consultatie la medicul stomatolog, si o atentie deosebita acordata igienei orale.

 

Mai multe informatii: Igiena dentara/ Profilaxie