Medicul Maria Nicoara raspunde: cum convingem copilul sa se spele pe dinti?

 

Intre sase luni si cinci ani gura copilului este compusa din 10 dinti jos si 10 sus. In momentul in care apar dintii, apar si bacteriile. Daca fiecare copil invata ca periajul este o placere si este util, va face cat mai putine carii.

Contactul cu periuta trebuie sa aiba loc cand cel mic are 8 – 9 luni. Multi parinti se plang insa ca aceasta activitate nu reprezinta interes pentru cei mici si se lasa foarte greu convinsi. Adevarul este ca, pentru foarte multi copii, periuta normala este plictistitoare si neplacuta. In aceasta situatie, solutia este periuta electrica. Acest tip de periaj va fi mai distractiv, interactiv si chiar mai rapid. Totusi, periuta electrica se recomanda copiilor care au deja masele. In cazul copiilor mai mici, medicul Maria Nicoara propune un scurt exercitiu, bazat pe imitare. Stim cu totii ca celor mici le place sa imite si sa repete lucrurile. Asa ca parintii vor lua o periuta de dinti si vor incepe procesul de spalare, aratandu-le copiilor cat de usor si distractiv poate fi.

Periajul nu trebuie sa dureze intre 2 si 5 minute, acesta este un mit. Daca noi reusim sa curatam toata dantura intr-un minut, este perfect.

Cand vine vorba de pasta de dinti, Medicul Maria Nicoara sfatuieste parintii sa testeze o pasta potrivita varstei, pana in 6 ani si dupa 6 ani. Daca copilul nu inghite pasta de dinti, aceasta recomanda folosirea uneia care contine flour. Daca copilul inghite pasta de dinti, atunci se recomanda fara flour. Sau, de ce nu, se pot combina cele doua.

Aici puteti citi un articol despre avantajele si dezavantajele periutei electrice si a celei traditionale. 

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi dezvaluita.