Medicul Maria Nicoara raspunde: cand trebuie adus copilul la prima consultatie stomatologica?

De-a lungul timpului, mai multi parinti ne-au adresat intrebari legate de primul control stomatologic al copilului: cand ar trebui acesta sa aiba loc, care sunt semnalele de alarma ce ar trebui sa ii ingrijoreze si ce masuri trebuie sa ia in cazul unor probleme aparute dupa eruptia dentara.
Maria Nicoara, Medic Pedodont in cadrul clinicii Swiss Ecodent, recomanda parintilor ca primul control stomatologic al copilului sa fie in momentul in care eruptia dentara a avut loc. In momentul respectiv, in cavitatea bucala sunt multe suprafete dentare ce pot fi colonizate de bacterii.
In lipsa dentitiei, bacteriile nu pot coloniza cavitatea bucala a copilului, ci doar in momentul aparitiei primului dinte (de exemplu, aparitia unui incisiv).
Parintele ar trebui sa isi aduca copilul la o prima consultatie stomatologica in jurul varstei de 2 ani jumatate – 3 ani, atunci cand eruptia a avut deja loc, iar disconfortul nu mai este prezent. In momentul eruptiei, copilul resimte intens disconfortul, iar acest lucru impiedica copilul sa fie receptiv la ce se intampla in jurul lui.
Momentul oportun este momentul in care copilul nu are nicio carie, deoarece prima vizita la cabinetul stomatologic ramane intiparita in memoria copilui si nu trebuie sa doara sub nicio forma. Daca intervine durerea, cel mic poate sa asocieze pe o perioada indelungata de timp cabinetul stomatologic cu durerea.
Insa, pana la primul control stomatologic parintele trebuie sa il invete pe cel mic tehnicile de baza ale periajului dentar. Daca cel mic invata ca spalatul pe dinti este o placere si nu o corvoada, atunci acesta o sa faca din ce in ce mai putine carii, sau deloc.

Programeaza-te aici: 

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi dezvaluita.