De ce ne dor dintii?

 

Un dinte sanatos nu trebuie sa doara, desi se intampla in cazul in care exista probleme care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Medicii stomatologi de la Swiss Ecodent va prezinta o scurta lista cu cauzele care pot genera dureri dentare.

  1. Hipersensibilitatea dentara

Daca intampinati o durere ascutita a dintilor, in timpul sau imediat dupa ce mancati sau beti ceva foarte rece sau fierbinte, atunci acest lucru poate fi asociat cu sensibilitatea dentara. Aceasta inseamna fie ca smaltul dintelui s-a uzat si dentina (stratul in care se afla nervii dintelui) este expusa, sau gingia si osul s-au retras si este expusa radacina dintelui, care este sensibila la agentii termici. Pentru a ajuta la ameliorarea situatiei, incepeti prin a utiliza o pasta pentru dinti sensibili, iar daca nu observati nicio imbunatatire, contactati medicul stomatolog.

  1. Probleme parodontale

Simptomele problemelor parodontale pot fi: gingii de culoare rosu intens, sangerari gingivale, durere surda greu localizabila, intensitate variabila a durerii. Durerea apare din cauza inflamatiei gingivale si a osului, iar daca nu se intervine la timp, situatia poate evolua pana la mobilitatea crescuta, inclusiv pierderea dintilor, desi acestia pot sa nu prezinte vizibil nicio carie. Cu cat afectiunea este mai evoluata, cu atat este necesara o interventie mai complexa, poate chiar si chirurgicala.

  1. Dinti fracturati

Dintii pot fi crapati sau ciupiti in moduri diferite, din cauza factorilor interni (scrasnitul dintilor, carie profunda sau muscaturi pe un produs mai dur) sau factori externi (lovituri, caderi). Daca ai deja un dinte fracturat si incepi sa simti durerea, inseamna ca fractura s-a intins spre mijlocul dintelui unde se afla pulpa/ nervul dintelui. Acesta este motivul pentru care un dinte afectat trebuie reparat cat mai repede, pentru a elimina sansele ca problema sa se agraveze.

  1. Periaj necorespunzator

Foarte des, oamenii nu acorda atentie presiunii pe care o folosesc atunci cand se spala pe dintii. Daca  periajul este realizat cu o presiune prea mare, acest lucru duce la gingii iritate, inflamate si provoaca sangerari. In cazul in care aceasta presiune este folosita in mod constant, poate duce si la retractia gingivala, abraziunea stratului de smalt si implicit durere. Pentru a evita acest lucru, asigurati-va ca folositi doar periute dentare conform indicatiilor medicului stomatolog.

  1. Caria dentara

Cea mai frecventa cauza pentru care apar durerile dentare este caria dentara, care nefiind tratata, evolueaza si afecteaza pulpa si nervul dintelui. Intensitatea durerilor poate deveni insuportabila, astfel incat se ajunge la necesitatea de a  efectua tratamente de canal, pentru pastrarea dintilor.

  1. Leziuni invizibile

Acestea pot fi: presiunea cauzata de eruptia molarilor de minte, care nu au loc suficient pe arcada, infectii precum granuloame sau chisturi, precum si probleme ale sinusului. Dignosticarea acestor tipuri de probleme este efectuata de medicul stomatolog, prin consult clinic si investigatii de cabinet.

Noi credem ca este mai bine sa previi decat sa tratezi, iar consultatia periodica la medicul stomatolog te poate scapa de multe probleme viitoare. Programeaza-te aici!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi dezvaluita.