10 lucruri pe care sa le faci dupa o interventie chirurgicala pentru a evita complicatiile!

Dupa o interventie chirurgicala este normal sa simti putina durere, sa apara o roseata, o umflatura sau chiar o vanataie. La fel cum noi suntem diferiti, asa sunt si reactiile noastre la interventii chirurgicale. Sensibilitatea fiecaruia este determinata de tipul danturii, tipul interventiei dar si de medicul stomatolog. Exista si cazuri in care interventia chirurgicala nu a fost realizata cum trebuie, iar durerea poate avea un grad mai mare. La fel, gradul durerii poate fi masurat de fiecare persoana in parte, in functie de rezistenta organismului.
Exista cateva lucruri ce trebuie respectate ca procesul de vindecare sa fie mai putin neplacut:
  1. In cazul unei extractii, pastrati compresele minimum doua ore
Tineti compresele stranse timp de doua ore, pentru a evita formarea unui cheag. Daca dupa cele doua ore sangerarea continua, mergeti la farmacie si cumparati un set de comprese sterile. Tineti-le strans inca doua ore.
  1. Renuntati la fumat pentru 24 de ore
Daca sunteti fumator, este bine sa renuntati macar pentru o zi, astfel evitati infectarea zonei.
  1. Evitati spalarea locului 4-5 zile
Spalatul pe dinti se poate relua a doua zi dupa interventie, dar este de evitat locul cu pricina aproximativ 4 – 5 zile.
  1. Evitati cel putin o zi sportul si activitatile intense
  2. Evitati alimentele tari sau cele care va pot provoca leziuni
  3. Evitati produsele lactate
Timp de cateva zile mai bine uitati de iaurt, lapte sau smantana deoarece acestea contin o flora microbiana bogata care poate duce la infectarea cheagului.
  1. Aplicati gheata pe zona inflamata
Timp de 48 de ore poate aparea inflamarea zonei, pentru a reduce treptat inflamatia se aplica gheata in exteriorul zonei afectate. Gheata se tine 10 minute, cu 20 de minute pauza, acest ciclu se repeta cat este nevoie.
  1. Folositi analgezicele prescrise de medic
  2. Evitati alimentele prea reci sau prea fierbinti
  3. Mergeti la control dupa extractie

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi dezvaluita.